2019 is een goed jaar gebleken voor de Nationale Loterij. Al 4 jaar op rij groeit de omzet van deze organisatie, dit jaar was de omzet 1,442 miljard euro. Deze inkomsten werden behaald vanuit 7.319 verkooppunten verspreid door het gehele land, zodat het voor vrijwel iedereen mogelijk was om een lot te kopen. Dagbladhandel bleek ook voor een groot deel van invloed te zijn op de omzet: 67% van de retailomzet, wat neerkomt op 53% van de gehele omzet.

Gedurende 2019 waren er 93.819.642 winnaars die gezamenlijk zo’n 834.301.225 euro aan geld gewonnen hebben. 41 van hen zijn miljonair geworden. Goed nieuws voor de winnaars, maar ook voor de goede doelen die gesteund worden door de diverse loterijen die onder de paraplu van de Nationale Loterij vallen. Zo ontvingen ook meer steun dan ooit, iets waarvoor zij de deelnemers zeer dankbaar zijn.

Wat zijn de verklaringen voor de recordomzet van de Nationale Loterij?

Volgens de woordvoerder van de Nationale Loterij valt dit recordjaar te verklaren door de nieuwe strategie die de loterij inzet. Ten eerste hoef je weinig in te zetten om deel te nemen, wat veel deelnemers aantrekt. Daarnaast kunnen veel mensen deelnemen omdat er vele verkooppunten zijn, wat de loterijen bereikbaar maakt. Daarnaast beschikt de Nationale Loterij over een groot aanbod aan spellen, van krasloten tot aan loterijen. Daarnaast waren er een aantal vernieuwingen die als verklaring kunnen dienen voor het recordjaar van de Nationale Loterij.

Zo werd in 2019 de Lottery Club opgericht. Dit is een club waar mensen gratis aan kunnen deelnemen. Centraal staan de kansspelen van de Nationale Loterij. De Lottery Club brengt mensen samen. Zij kunnen samen de kansspelen beleven, wat de interactie met het merk vergroot. Inmiddels heeft deze club bijna 600.000 leden. Daarnaast is er een app ontwikkeld, waardoor de kansspelen nog bereikbaarder zijn. Tevens is het mogelijk om digitaal een lot aan te schaffen. Digitale verkoop is een groter deel van de winst geworden. Tot slot waarderen klanten het hoe transparant de voorwaarden zijn. Tevens zijn de kansspelen verantwoord, in tegenstelling tot bijvoorbeeld sommige (online) casino’s.

Winsten van specifieke loterijen

Lotto heeft zich sinds 2014, een dieptepunt in het bestaan, enorm vernieuwd. Daarom is in 2019 het beste resultaat sinds 2013 behaald: 439,7 miljoen euro. Ook EuroMillions kende een goed jaar, en dat zeggen we met gevoel voor understatement. Deze loterij behaald namelijk een recordomzet van 562,3 miljoen euro. Verwonderlijk is dit niet, gezien de recordjackpot van 190 miljoen euro. Ook krasloten en Woohoo spelen doen het goed met een omzet van 339,5 miljoen euro. Deze winsten komen tevens voor een deel terecht bij ondersteunde goede doelen.