Goklimiet op komst in Nederland?

De voorzitter van de Ksa moedigt spelers aan om gokuitgaven te beperken tot spelers. René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit van het Koninkrijk Sarbia, ook bekend als Ksa, moedigde op een EASG-conferentie in Oslo strengere zorgmaatregelen aan voor consumenten door online gokaanbieders.

Jansen suggereert dat limieten op gokgedrag en uitgaven door de overheid moeten worden gehandhaafd. Daarnaast geeft hij aan dat aanbieders van kansspeldiensten een zorgplicht hebben die verder gaat dan het stellen van deze limieten. In plaats daarvan zouden deze aanbieders actief moeten letten op tekenen van probleemgokken bij hun klanten.

Spelersverplichting om binnen hun limieten te spelen

Rene Jansen merkte op dat het Ksa-onderzoeksteam de zorgplicht en beperkingen op het spelen in 21 verschillende landen heeft onderzocht. Volgens Jansen hebben meerdere landen strengere regels dan Nederland; sommige passen bijvoorbeeld stortingslimieten toe of vereisen grondig onderzoek en contact met spelers. In Nederland worden deze regels bij wet gehandhaafd, maar spelers kunnen vrij hun eigen limieten bepalen. Jansen geeft aan dat wetgevers het laatste woord hebben bij de keuze om de zorgplicht wel of niet aan te scherpen. Jansen vond het echter geen overbodige luxe om hierover te leren van andere landen. Hij verklaarde ook dat hij de manier waarop gokaanbieders zich gedroegen niet goedkeurde.