De geschiedenis van Bingo gaat eeuwen terug, al in 1530 werd er melding gemaakt van het spel Lotto. Dit had dezelfde opzet, al is de naam Bingo daar natuurlijk niet van afkomstig. Door de jaren heen zijn er verschillende namen aan dit spel gegeven, we kennen bijvoorbeeld ook Beano en KIenen. Hoe we hier in Nederland precies aan Bingo zijn gekomen is niet helemaal duidelijk, feit is dat je vandaag de dag de mogelijkheid hebt om dit spel online te spelen en er mooie bedragen aan te verdienen.

Bingo en Lotto
In Italië speelde men in 1530 al een spel dat we vandaag de dag kennen als Bingo, het was de bedoeling om de getallen op een kaart weg te strepen en zo snel mogelijk voor een winnende combinatie te zorgen. Zij spraken echter van Lotto, een term die we vandaag de dag nog maar weinig tegenkomen. De opzet van het spel was echter hetzelfde. De oude geschiedenis van het spel Bingo lijkt vooral te maken te hebben met het feit dat het spel zich gemakkelijk laat spelen, zodat je er eenvoudig een mooie prijs mee kunt winnen.

Verbastering van Beano

De naam voor het spel Bingo lijkt echter afkomstig uit Amerika, waar men een spel speelde onder de naam Beano. Dit was de naam voor het formulier, waar de Amerikanen rond 1920 gebruik van maakten. Het heeft wat dat betreft lang geduurd voordat het spel Amerika wist te bereiken. Spelers waren er daar echter meteen gek op en begonnen het op grote schaal te spelen. De naam Beano is vervolgens verbasterd tot Bingo, de naam waaraan wij het spel vandaag de dag herkennen. De geschiedenis van Bingo laat echter weinig variatie op het spel zien, dit zit in bijna alle gevallen min of meer gelijk in elkaar.

De naam Beano op zich is afkomstig van de wijze waarop de Amerikanen het spel speelden. Vandaag de dag kruisen we de getallen digitaal aan wanneer die vallen, of zorgen we er met pen op papier voor dat dit ons goed duidelijk is. De Amerikanen hadden daar in 1920 niet de beschikking over, dus zij besloten gebruik te maken van bonen om de nummers af te dekken. Op die manier laat de geschiedenis van Bingo mooi zien hoe het spel uiteindelijk Beano is gaan heten, waar wij op termijn weer Bingo van hebben gemaakt.

Bingo of Kienen

In met name België en Frankrijk kennen we het spel echter niet onder de naam Bingo, daar spreken we van Kienen. Dit woord is afgeleid van het franse woord voor vijf, quine. Dit verwijst naar de 5 rijen en 5 kolommen, die we gebruiken om de getallen op de speelkaart te rangschikken. De geschiedenis van Bingo is er echter niet in geslaagd om ook in Nederland die benaming aan te nemen. Houd er bovendien rekening mee dat je Bingo vaak speelt met 75 nummers, Kienen maakt gebruik van 90 nummers en levert je dus een andere kans op winst op.