Verschillende loterijen hebben een advies gestuurd aan staatssecretaris Fred Teeven. Er is een voorstel gedaan om de bijdrage aan goede doelen te verlagen van 50% naar 40%. Het gaat over de volgende loterijen: de Goede Doelen Loterijen, de Nationale Postcode Loterij, de Bankgiro Loterij en de Vrienden Loterij. Het doel van deze aanvraag is dat zij de concurrenten uit het buitenland voor willen blijven als deze toetreden tot de Nederlandse gokmarkt. De loterijen geven ook aan dat het niet nadelig uit hoeft te pakken voor de goede doelen.

Het knelpunt dat de huidige loterijen op veel concurrentie kunnen rekenen, staat nog steeds vast, doordat de overheid heeft besloten dat er geen verplichte afdracht naar maatschappelijke doelen zal gelden voor de nieuwe gokaanbieders. Deze nieuwe toetreders zijn straks in het bezit van een vergunning om hun diensten aan te kunnen bieden aan de Nederlandse consument. Eerlijk vinden de Nederlandse loterijen het niet. Er komt hierdoor een bedrag van 750 miljoen dollar in gevaar. De bestaande loterijen krijgen het ook lastig om te concurreren met loterijen die geen verplichte afdracht zullen hebben. Dit wil ook zeggen dat de nieuwe toetreders dus grotere prijzen kunnen aanbieden waardoor de kans groot is dat zij dus meer spelers aantrekken omdat er grotere prijzen gewonnen kunnen worden.

miljoenen-bankgiro-kluizenspel

Goede doelen loterijen

De Goede Doelen Loterijen geven aan dat een verlaging van 50% naar 40% aan maatschappelijke doelen niet ten koste hoeft te gaan van goede doelen. Binnen de Postcode Loterij heeft een woordvoerder gezegd dat minder afdracht zal betekenen dat er meer geld is voor prijzen. Hierdoor zal de loterij ook aantrekkelijker worden en de totale omzet zal hierdoor stijgen. In het verleden is ook al duidelijk geworden dat het niet ten koste gaat van de afdracht aan de goede doelen. De Goede Doelen Loterijen willen graag dat de Staatsloterij en de Lotto meer af gaan dragen. In totaal liggen de percentages nu op respectievelijk 16% en 18%. De vraag is nu of dat Fred Teeven gehoor gaat geven aan deze aanvraag. De Nederlandse loterijen hebben in ieder geval een duidelijk punt waar zij voor blijven strijden.