Johan Cruijff verdiende jaarlijks een miljoen euro bij de Postcodeloterij. Hij kreeg dat geld voor promotiewerk en omdat hij de Postcodeloterij en andere organisaties hielp bij het leggen van contacten. Alle afspraken daaromtrent zijn vastgelegd in contracten. Dat heeft De Volkskrant uitgezocht. Er was ophef ontstaan over de inkomsten van de eeuwige nummer veertien, nadat schrijver Auke Kok in het boek ‘Johan Cruijff, de biografie’ de Cruyff Foundation ervan beschuldigde de oud-voetballer jaarlijks een miljoen euro te betalen voor het gebruik van zijn naam en beeldrecht.

Flinke geldsom voor Johan van de Postcodeloterij

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat de voetballegende het geld kreeg van de Postcodeloterij en dat daar geen niets geheim of fout aan was. Met de betalingen werden ook geen regels overtreden. Dat de herkomst van het geld nu is achterhaald is tevens het bewijs dat de beweringen van Auke Kok onjuist zijn. De schrijver moest op last van de Cruyff Foundation al eerder een rectificatie doorvoeren omdat zijn beweringen niet juist waren.

De directie van de foundation is van mening dat het niet aan de foundation is om te verantwoorden op welke manier de oud-voetballer zijn inkomen vergaarde. Directeur Carol Thate was op de hoogte van de betalingen. Volgens haar had Cruijff wel meer commerciële overeenkomsten met andere organisaties. Ze wil de zaak achter zich laten en zegt in de krant er geen behoefte aan te hebben om te gaan spitten in de manieren waarop Cruijff zijn geld verdiende.