Stoloto, de door de staat beheerde lotto in Rusland, heeft verklaard de grootste winst in haar geschiedenis te hebben uitgekeerd: meer dan een half miljard roebels, omgerekend zo’n 7,2 miljoen euro. De gelukkige winnaar is Natalya Vlassova, die met pensioen is.

Late ontdekking

De 63-jarige Vlassova had haar lottoticket gekocht bij het postkantoor in de buurt. Eerst had ze nog niet in de gaten dat ze in de prijzen was gevallen. Pas een week na de trekking vernam Vlassova dat de winnaar uit de regio Voronesj moest komen, waar ze woont. Samen met haar kleindochter controleerde ze de nummers op haar lottoticket nog een keer, en constateerde dat ze de jackpot had gewonnen.

Goede doelen

7,2 miljoen euro lijkt niet heel veel, in vergelijking met lottojackpots in West-Europa of de Verenigde Staten. Maar in Rusland, en zeker voor een gepensioneerde, is het een hoop. Het gemiddelde pensioen in Rusland bedraagt slechts 14,000 roebels, omgerekend zo’n 200 euro, per maand. Toch heeft Vlassova gezegd een deel van het prijzengeld aan goede doelen te zullen schenken.