Stoppen met werken bij loterij winst?

Jackpot gewonnen, wat nu? Wat je in ieder geval niet moet doen is scheiden. Vlak nadat zijn vrouw de PostcodeKanjer had gewonnen, wilde een Amsterdammer scheiden van zijn vrouw. Wel probeerde hij de helft van de prijs even te innen, helaas voor hem werd dit door de rechter tegengehouden.

Stoppen met werken?

Voor de meeste mensen is december een zware maand. Het is de maand van gezelligheid, maar door alle feestdagen zijn de kosten vaak aan de hoge kant. Echter is het ook de maand waarin er wat te winnen valt, maar hoe moet je reageren op zo’n grote som geld?
ING deed een onderzoekje en zocht het uit: daaruit bleek dat maar liefst 48 procent van de ondervraagden zou stoppen met werken, mochten ze een geldbedrag winnen van 30 miljoen euro. Op zich klinkt dit natuurlijk logisch, want een inkomen heb je dan niet meer nodig. Je hebt immers geld genoeg.
Volgens David Selier van de Staatsloterij is dit toch een slecht idee. Hij laat weten dat gebleken is bij eerdere winnaars dat de sociale contacten een stuk stroever verlopen of zelfs wegvallen, mocht je stoppen met werken. Ook mis je volgens Selier de kans om je nuttig te voelen tijdens het werk als je stopt, dit is erg belangrijk voor de mens zegt hij. Ook mis je dan natuurlijk het contact met collega’s, wat vaak toch ook een gebrek is.

Geheim houden van loterij winst?

Ook vinden de winnaars het lastig aan wie ze moeten vertellen dat ze een prijs hebben gewonnen van grote waarde. Volgens het onderzoek van ING zou 39 procent van de vrouwen en 29 procent van de mannen het nieuws voor zich houden tegenover hun vrienden. Er is zelfs een groep van 7 procent die het aan helemaal niemand zou vertellen. De reden hiervoor is, is dat ondanks dat de winnaars natuurlijk blij zijn, ze niet om al die ongewenste aandacht zitten te springen.
Een tip van Selier is om de groep mensen die je het nieuws vertelt niet al te groot te maken. Ook raadt de Staatsloterij soms aan om een klein leugentje te vertellen. Zo kun je alsnog zeggen dat je een groot geldbedrag gewonnen hebt, maar zeg je bijvoorbeeld dat je een ton gewonnen hebt in plaats van de eigenlijke 30 miljoen. Volgens de Staatsloterij snappen mensen dan sneller dat het geld op een gegeven moment op is en dus zullen ze er minder snel op azen.

Ongemakkelijk
Wanneer je in één klap veel geld bezit, kan dit voor moeilijke situaties zorgen. Een voorbeeld dat Selier noemt is als je op wintersportvakantie gaat met je vrienden. Soms hebben winnaars dan het gevoel dat zij elk rondje moeten betalen, of misschien wordt dit nu juist door je vrienden verwacht. In ieder geval zorgt dit vaak voor onoverkomelijke ongemakkelijke situaties.

Sharing is caring
Bij veel winnaars zie je dat ze anderen mee laten genieten van hun vreugde, zij het niet anoniem. Vaak wordt er een stichting opgericht of wordt er geld geschonken aan plaatselijke goede doelen.
Als laatste bleek uit het onderzoek dat maar liefst 89 procent van de ondervraagden hun kroost voorop stellen. Zij zouden allemaal geld schenken aan hun kinderen, en 52 procent van de ondervraagden zou hun broers en/of zussen mee laten genieten.

Plaats een reactie