De Amerikaanse Powerball loterij was na een lange roll-over periode gestegen tot het spectaculaire bedrag van maar liefst $758 miljoen, wat omgerekend zo’n €643 miljoen is, toen deze uiteindelijk viel op een lot van een winnaar uit de staat Massachusetts. Het ging om de op één na hoogste Powerball-jackpot ooit. Als de jackpot bij deze trekking niet was gevallen, dan zou hij zijn uitgegroeid tot boven een miljard dollar, net als in januari 2016, toen de hoogste Powerball-jackpot ooit viel. De recordjackpot bedroeg toen $1,6 miljard en werd door drie prijswinnaars gedeeld.

Minieme winkans

De populaire Powerball loterij, die verschillende goede doelen steunt, staat bekend om zijn hoge jackpotten. De kans om deze te winnen is echter zeer klein. Met een kans van ongeveer 1 op 292 miljoen had de winnaar slechts een zeer minieme kans om de jackpot binnen te slepen.
Omdat de loterij hoge prijzen kent, is het ook voor spelers van buiten de Verenigde Staten aantrekkelijk om mee te spelen. Omdat de loten alleen in de VS kunnen worden aangeschaft, is er daarom op internet een grote handel ontstaan. Spelers kunnen op die manier via een tussenpersoon aan loten komen en meedingen naar de vaak spectaculair hoge jackpot of één van de prijzen in de andere prijscategorieën. Enige voorzichtigheid is hierbij wel geboden, want de handel op internet trekt ook veel oplichters aan, die loten verkopen die nooit daadwerkelijk geleverd worden.

In één klap miljonair

De gelukkige winnaar uit Massachusetts in door de aanschaf van één lot, dat zo’n $2 kost, in één klap multimiljonair geworden. Voor de uitbetaling van de prijs kan de winnaar kiezen uit een uitbetaling in termijnen, waarbij hij over de loop der jaren het volledige bedrag kan incasseren, of een eenmalige uitbetaling, die lager uitvalt. In dat geval zal de winnaar zo’n $450 miljoen ontvangen. Daarover moet nog wel belasting worden afgedragen, maar dat zal de pret van het winnen van een megajackpot vast niet drukken.