Bij deze loterij is de winkans volgens experts het hoogst

Iedereen die weleens een lot heeft gekocht hoopt hiermee de jackpot te winnen en een groot geldbedrag in de wacht te slepen. Om dit te bereiken is het handig om te weten waar je de hoogste winkans hebt. Maar bij welke loterij is deze winkans het hoogst? Twee hoogleraren geven antwoord op deze brandende vraag.

Kans is altijd klein winnen van loterij

In heel Nederland spelen miljoenen mensen mee aan verschillende loterijen, waaronder de Staatsloterij, Postcode Loterij en EuroJackpot. Toch is de kans dat je iets wint erg klein, beweert Adriaan Soetevent. De hoogleraar micro-economie aan de Rijsuniversiteit in Groningen geeft aan dat de meeste mensen meespelen om een flink geldbedrag te winnen, om een droom te verwezenlijken waar ze anders geen geld voor hebben. Een klein groepje mensen doet ook mee vanwege het plezier, de spanning of omdat ze met hun lot gelijk een goed doel kunnen steunen.

Maar ondanks dat de kans klein is, waar maak je het meeste kans? Volgens Ruud Koning, ook werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen als hoogleraar sporteconomie, kun je dan het beste inzetten op de Postcode Loterij. Dit komt volgens Koning omdat er vrij weinig postcodes zijn, als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met andere willekeurige nummerreeksen. Hierdoor is de kans dat jouw postcode in de prijzen valt veel groter.

Postcode loterij?

Toch geeft Koning niet meteen aan dat je direct loten bij de Postcode Loterij moet gaan halen. Dit komt met name omdat er volgens hem vrij ‘vaag’ wordt gedaan om de gewonnen geldbedragen. Bij de Postcode Loterij win je niet alleen, maar samen met iedereen in jouw buurt die ook een lot heeft. Hierdoor wordt de prijzenpot verdeeld onder iedere deelnemer, waardoor het bedrag waarmee geadverteerd wordt zeer zeker niet volledig op je rekening wordt gestort. Ondanks dat je bij een jackpot van meerdere miljoenen toch nog een lekker bedrag hierdoor kunt winnen, krijg je dus niet het geld waar reclame voor gemaakt wordt.

Daarnaast moeten spelers ook rekeninghouden met hun ingelegde geld, vult Soetevent zijn collega aan. Hij raadt aan goed voor jezelf op orde te hebben hoeveel geld je wilt spenderen aan je deelname aan de loterij en waar je de meeste kans hebt op het winnen van het door jou gewenste bedrag. Mocht je bijvoorbeeld 5 euro winnen op een lot van 15 euro, dan win je geen geld maar heb je minder geld verloren. Daarnaast moeten spelers goed onthouden dat je in Nederland kansspelbelasting af moet dragen. Dit bedraagt zo’n 30 procent van de winst. Soetevent raadt hierbij juist aan om mee te doen met de Staatsloterij, omdat deze loterij winsten netto uitkeert.

Eurojackpot

EuroJackpot is daarentegen een loterij waar je vrij weinig kans hebt. Dit komt omdat er meer dan 95 miljoen combinaties mogelijk zijn waarop de jackpot kan vallen. Je hebt dan ook maar een kans van 1 op 95 miljoen om deze te winnen. Ondanks dat spelen veel mensen aan deze loterij mee, vooral aangezien de jackpot meerdere miljoenen beslaat.

Spelen voor de droom

Volgens de hoogleraren is het meedoen met een loterij vrijwel nooit winstgevend. Zo geeft Koning aan dat de loterijen erg veel met dromen zitten te adverteren, maar dat deze slechts uitkomen voor een klein groepje mensen. Je speelt als het ware mee voor een droom, en niet om er financieel beter op te worden. In de meeste gevallen zal het kopen van een lot daarom ook een verlies zijn.