Geld maakt niet altijd gelukkig

Wil je zo graag die jackpot winnen want dan word je zo gelukkig. Maar is dit in de praktijk ook zo? Maakt geld je altijd gelukkig.

Bijna iedereen droomt er weleens van om rijk te zijn. Iedereen denkt dat geld de oplossing is voor alle problemen en dat er een leven lonkt waarin je alleen nog maar gelukkig bent. In Nederland zijn er steeds meer mensen die dat overkomt, want het aantal miljonairs neemt alleen maar toe. Maar maakt geld wel gelukkiger? Lang niet altijd, zeggen de experts. Volgens hen zijn er heel veel rijke ongelukkige mensen. Die laten de pas verworven rijkdom hun leven beheersen.

Geld is gemakkelijk

Je kunt op verschillende manieren van de ene op de andere dag ineens miljonair zijn. Door een loterij te winnen of door een bedrijf, waarmee je ineens bakken met geld verdient. In Nederland komt dat regelmatig voor. Ons land kent maar liefst 112.000 huishoudens met een vermogen dat hoger is dan een miljoen, en hun aantal groeit. Het aantal welvarende gezinnen is in de afgelopen tien jaar met 40.000 gestegen. Volgens een onderzoek onder loterijwinnaars in Zweden zijn de winnaars van een loterij gelukkiger en tevredener met hun leven. Dat komt volgens de onderzoekers door het geld.

Hoogleraar Ad Kil van de Nijenrode Business Universiteit heeft een andere mening. Hij heeft meegeschreven aan een boek voor welvarende gezinnen, getiteld ‘De Gouden Rugzak’. Kil zegt dat geld beslist niet gelukkig maakt. Sterker nog, er zijn genoeg mensen met veel geld die ongelukkig zijn. De hoogleraar denkt dat deze mensen het geld ervaren als een last. Geld maakt volgens hem alleen gelukkig als het de dagelijkse zorgen oplost. Zoals dat er geen stapeltje onbetaalde rekeningen weggestopt in een hoekje ligt.

Vreemde dingen doen

Als je ineens heel veel geld ter beschikking hebt is je eerste neiging om daar allerlei leuke dingen van te doen. Je koopt misschien dure elektronica, een huis of een hele dure auto. Dat zijn dingen die je normaalgesproken niet zou doen. Volgens hoogleraar Kil is de kans groot dat mensen die ineens veel geld hebben door anders te gaan leven hun identiteit verliezen. Dat is niet goed. Rijk zijn is iets anders dan veel geld hebben. Rijk zijn is dat je dingen onderneemt om ervan te leren, om je persoonlijkheid te ontwikkelen. Dat is niet afhankelijk van geld.

De waarde van geld

Kil signaleert grote verschillen in hoe mensen met oud geld en met nieuw geld hun kapitaal gebruiken. In gezinnen met veel oud geld is dat geld gewoon. Het is onderdeel van de opvoeding. Daarom begrijpen deze mensen veel beter wat de waarde is van geld en ze hebben hun eigen visie op hoe je daarmee om moet gaan. Ook in de opvoeding wordt daar veel aandacht aan besteed. Gezinnen die een loterij winnen hebben geen tijd om na te denken over het omgaan met veel geld. Het winnen van een loterij overkomt je, en daar moet je maar zo goed mogelijk mee dealen.

Een uiting van het feit dat loterijwinnaars geen goede inschatting kunnen maken van de waarde van geld is dat zij hun kinderen verwennen met hele dure dingen. Ze staan er niet bij stil dat je normaalgesproken heel hard moet werken voor zoveel geld. Een ander probleem van loterijwinnaars is het beheer van het geld. Want dan krijg je te maken met mensen die alleen maar over geld kunnen praten. Of dat nou zo leuk is? Volgens Kil is dat vooral heel bekrompen en nietszeggend.

Blijf je persoonlijkheid trouw

De beste manier om met veel geld om te gaan is gewoon doorgaan met je leven. Als je nooit de wens hebt gehad om een dure auto te kopen, moet je dat ook niet doen als je ineens veel geld hebt. Als je graag verre vakanties maakt is dat geld gemakkelijk. Dan kun je misschien wat vaker en langer met vakantie gaan, maar overdrijf het niet. Kil adviseert loterijwinnaars om het geld te gebruiken om het leven wat gemakkelijker te maken. Maar laat het niet je leven overheersen, want dan is veel geld helemaal niet leuk.